Уникална операция: Млад мъж с тежко заболяване прохожда отново

Лекарите използват класически уреди за диагностика, но с ново приложение.

4 месеца са нужни на проф. Неделчо Цачев и д-р Владислав Райков, за да установят най-точния метод за операция, която на пръв поглед изглежда рутинна – смяна на става. Оказва се, че случаят е сложен, защото пациентът е мъж на 30 години, страдащ от болестта на Бехтерев (б.р тежък, хроничен и прогресиращ артрит).

„Заболяването се казва тунелен синдром. Тъй като копае тунел в самата кост и я унищожава”, обяснява повече за заболяването д-р Владислав Райков.

Заради младата възраст на пациента, лекарите търсят иновативен подход, който да върне функцията на засегнатия крак, а с това – и нормалния живот на мъжа.

„На такова момче не може да кажеш: „Ще ти сложим става, ама след година-5-6-10 – ще ти я сменим, после ще ти я потретим. Търсим вариант при него да му поставим става, с която това момче да се върне към нормалното ежедневие – да може да работи, да може да се разхожда”, обяснява проф. Цачев от ВМА, където беше извършена сложната процедура.

Заради всички тези съображения, в екип двамата лекари стигат до метод като от бъдещето. И използват класически уреди за диагностика, но с ново приложение. Така например с помощта на скенер, те създават точен триизмерен модел на човешкия таз. По-късно в процеса на планиране този образ дава яснота за нужния имплант – каква да бъде големината му, какъв вид да бъде и как точно да бъде поставен.

Използват и специална база данни, в която има огромен брой импланти – различни по вид и по размер. Чрез нея и чрез триизмерния образ откриват правилната става. Тя е направена от специален материал, който ще се слее с разрушената кост. Когато планирането е готово обаче, идва ред и на изпълнението на процедурата.

„Затова ни отне и няколко месеца. При този вид операция, използването на този имплант изискваше сериозно предоперативно планиране. Ние дори достигнахме не до предоперативно планиране, а проиграхме операцията виртуално.”, разказва повече за технологията проф. Цачев.

А д-р Райков допълва, че планирането на всяка една манипулация е важно. „Защото всяка една непланирана операция е една предварително планирана катастрофа.”, обяснява медикът, припомняйки си думите на един от своите учители в областта.

Дори и след дългото планиране, процедурата отнема 4 пъти повече време, отколкото класическата операция за смяна на става – около 4 часа.

А дамата лекари споделят, че най-важното за всеки от тях е пациентът да се възстанови и крайникът да функционира отново. Целта им е изпълнена – младият мъж се възстановява по-бързо от очакваното. Вече е на крака и отново прохожда. Този път – без болка.