Бързо и безопасно изследване за Ковид-19 в Neoclinic

Всеки, който има съмнения за наличие на Ковид-19, имал е контакт с болен/заразоносител, върнал се е от чужбина или е бил в район с висок процент на заразени, или просто иска да определи скорошна или предишна експозиция на вируса и да проследи състоянието на заболяването след инфекция с него, може да направи своя тест в Neoclinic на адрес: гр. София, бул. Петко Тодоров 20.

Екипите ни от специалисти извършват три вида тестване, в зависимост индивидуалните потребности на всеки наш пациент. Задължително е пациентите, идващи за коронавирус тест, да се регистрират и обърнат към персонала на обособеното за COVID-19 тестове място, без да влизат в клиниката.

Влизането в пункта става само по един и с попълнена *бланка pdf*, която можете да принтирате и представите на място.

Ето и какво представляват трите вида тестове, които провеждаме в Neoclinic:

PCR test

Директен тест за откриване на част от генома на вируса на Ковид-19. Към момента е приет за златен стандарт за лабораторната диагностика на този тип патоген.

Взимането на пробата е орофарингиална (взимане на секрет от гърлото) и се извършва от квалифицирано и защитено лице. Резултатите са най- надеждните към момента.

При пробовземане през делнични дни от 08:00 до 14:00 часа, резултатът ще е готов в рамките на същия ден, след 18:30 часа.

Кога се провежда теста:

Препоръчва се пробата да се вземе поне три-четири дни след проявени грипоподобни симптоми като суха кашлица, главоболие, температура, болки в ставите, отпадналост и общо неразположение, загуба на обоняние и вкус. PCR тестовете се извършват пред клиниката в специално обособено за целта място, което да предпазва максимално персонала и пациентите.

Цена на PCR тест - 90 лв.

Антигенни тестове

Антиген е всяка субстанция, която нашата имунна система разпознава като „чужда” и в отговор изработва антитела. Антигенните тестове разпознават именно тези уникални структурни части на вирусите, вкл. и Ковид-19. Ако таргетният антиген е в достатъчно количество в пробата се свързва към специфични фиксирани на хартиен стрип антитела. След няколко стъпки резултатът е готов за 15 минути.

Вземането на пробата се осъществява чрез взимане на секрет през носа до достигане на заден фаринкс (назофарингеален секрет). Медицинският специалист обтрива внимателно областта на пациент с широко отворена уста. Препоръчва се да не са консумирани напитки или храна 30 мин. преди взимане на пробата, както и да не са употребявани цигари. Резултатът излиза в рамките на 10-15 мин. след пробовземането.

Кога се провежда теста:

Ако се съмнявате за наличие на болестта в момента - проявявате някои от основните симптоми - температура, болки в гърлото, суха кашлица, загуба на вкус и/или обоняние, затруднено дишане и др.; имате контакт с болен/заразоносител; върнали сте се от пътуване в чужбина или район с висок процент на заразени, или смятате, че е възможно да сте в инкубационен период.

Предимства:

Безкръвен бърз тест;
Не е нужен висококвалифициран медицински персонал;
Не са нужни RT – PCR и лаборатория;
Няма риск при съхранението и пренасянето на проби;
Чувствителност - 96,52%;
Специфичност - 99,68%;
По-достъпен от трудоемкия и скъп PCR тест.

Цена на антигенен тест - 30 лв.

Тестове за откриване на антитела за коронавирус

Кога се провежда теста:

Изследване на IgM/IgG антитела срещу SARS-CоV-2 в човешки серум, плазма или цяла кръв е полезно при определянето на скорошна или предишна експозиция на вируса, проследяващ състоянието на заболяването след инфекция с него.
Резултатът трябва да се анализира от лекуващия лекар или друг специалист, като тестът е само помощно средство при диагностициране на инфекция SARS-COV-2 наред с клиничната картина, история за контакт с болен/заразоносител и тестове за потвърждаване на текуща инфекция.

Тестът се препоръчва при всеки човек, който иска да провери дали е имал среща с вируса като показва:
Следене на дългосрочния имунитет към вируса;

Изследване на служители, които желаят да се завърнат на работа по безопасен начин след отпуск или работа от дома;
След пътуване в чужбина;
След преболедуване от вирусно заболяване с подобни на COVID-19 симптоми, чиито причинител не е доказан.

Тест на антитела - 25 лв.

Изследване на специфични антитела с тест за Anti-SARS-CoV-2-IgG

NeoClinic предоставя на своите клиентите възможност за изследване на КОЛИЧЕСТВЕНИ антитела с тест за Anti-SARS-CoV-2-IgG.

Тестът за антитела може да се извърши на всеки човек, прекарал инфекцията COVID-19. Определянето на антителата дава информация дали организмът Е ИЗРАБОТИЛ антитела И какви са техните стойности.

Тестът може да се извърши всеки делничен ден между 8-15 часа в клиничната лаборатория на NeoClinic. Взимането на пробите се осъществява венозно.Заповед № РД-01-552 от 02.10.2020, с която Неоклиник става референтна лаборатория за PCR тестове:
https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/11/16/zapoved_nadzor_covid_izm_13_11_2020.pdf