Large original p05a0670

Mамографски рентгенов апарат

МЦ Неоклиник разполага с модерен мамографски апарат Diamond, производство на световния лидер в тази област General Electric.

Мамографското изследване е метод за рентгенова диагностика на млечните жлези.

ЦЕЛИ НА МАМОГРАФИЯТА:

1. Превантивна – профилактична мамография през определен период от време при жени без оплаквания, с цел ранно откриване на рак. Установено е, че ракът на гърдата е по-чест след навършване на 50 години и затова се препоръчва задължителна профилактиката чрез мамография всяка година. При жени на възраст от 40 до 50 години профилактиката трябва да е поне на 2 години веднъж.

2. Превантивна при жени с фамилна обремененост – профилактична мамография за жени, на които майката, сестрата или друга жени по пряка родствена линия заболяват от рак на гърдата в по-ранна възраст (преди 50г.). Тези жени би трябвало да започнат профилактика чрез мамография след навършване на 30 г. В идеалният случай, жените с фамилна обремененост трябва да се свържат със специалист мамолог, когото те да посещават редовно и който да определи кога да дойдат при нас за мамографско изследване.

3. Диагностична – при жени с оплаквания, опипване на “бучки” по гърдите и други субективни и обективни промени налагащи уточняване, обикновено след преглед при лекар мамолог (специалист по заболявания на млечните жлези).